Manastirea Teghea


Du-te la cuprins

Crucea Sfinteniei

Cuvinte Mântuitoare > Cuvinte Mântuitoare

Crucea Sfinteniei

“De veci ma arde-acelasi gând:
Sa fii pamânt - si totusi sa lucesti ca stea!”
(Lucian Blaga – “Pustnicul”)

În zbuciumata si prea framântata viata a omului contemporan, stapânita de ambitii si încovoiata sub povara efemeritatii, apare uneori, poate si numai pentru o clipa, eterna întrebare a sufletului obosit sa traiasca într-o lume în care totul se petrece sub semnul relativului. Este acea întrebare pe care fiecare dintre noi o avem ascunsa în adâncurile tainice ale inimii, acea întrebare care îsi gaseste puterea sa tâsneasca din strafunduri, depasind cerintele presante ale vietii cotidiene.

Poate într-o clipa de ragaz, privind un minunat apus de soare sau ascultând susurul melancolic al unui izvor, si tu, cititorule, ti-ai pus aceasta întrebare:”Oare Absolutul poate fi atins? Poate fi el coborât în relativitatea acestei vieti care se desfasoara într-un ritm atât de alert, într-o lume atât de încurcata în mrejele placerilor?”. Pentru multi, notiuni ca “sfintenia” si “pacea sufleteasca” par a fi incompatibile cu lumea de azi, la fel de incredibile ca acel “Si au trait fericiti pâna la adânci batrâneti” cu care se încheiau povestile copilariei.

Dar daca pasii-ti vor calca vreodata potecile framântate cu vise si cu miruri de dragoste si credinta care duc spre o manastire si acolo, într-o modesta chilie, vei sta de vorba cu unul dintre acei oameni ai jertfei, fara nume si fara aureole, vei vedea ca în ochii lui atât de smeriti si de-a pururi plecati spre pamânt se oglindeste cerul si vei simti cum din inima sa , care cânta un tacut imn de slava Creatorului, se revarsa si asupra prea împietritei tale inimi o pace cereasca. Vei fi atunci învaluit într-o lumina nemateriala, o împacare si o bucurie care, si fara cuvinte, îti vor da raspuns la cele mai grele întrebari ale existentei.

Atunci abia vei întelege ca Sfintenia exista si este atât de aproape de noi !... Este prea aproape ca s-o putem vedea si este ascunsa sub umbra smereniei, într-un colt al unei manastiri, în sufletul unui om care, nestiut de nimeni, a luat asupra sa Crucea Virtutilor Supreme.

Home | Istoric | Despre noi | O zi din viata | Cuvinte Mântuitoare | Evenimente | Galerie Foto-Video | Contact | Harta site


Submeniu:


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal