Manastirea Teghea


Du-te la cuprins

Cuvinte de suflet

Cuvinte Mântuitoare > Cuvinte Mântuitoare

Cuvinte de suflet Mântuitoare

Crede, într-un singur Dumnezeu, Preamarit si închinat în Treime; Tatal si Duhul Sfânt.

Mai înainte de toate, pazeste poruncile lui Dumnezeu si de El teme-te. Începutul întelepciunii este frica de Dumnezeu iar sfârsitul ei este dragostea de Dumnezeu. Cauta mai întâi Împaratia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si celelalte ti se vor adauga tie. Fii credincios lui Dumnezeu si Biserici Sale Ortodoxe si ca fiu al ei, pazeste-I poruncile. Precum in timpul lui Noe au scapat de potop numai cei ce se aflau în corabie asa si acum nu te poti mântui în afara Bisericii.

Scopul vietii este mântuirea sufleteasca, caci ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga daca-si va pierde sufletul sau.
Scurta rugaciune de mai jos este cel mai pretios dar al lui Dumnezeu dat omului: “Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul”; “Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul”.

Spune frate cu buzele si cu inima aceste cuvinte mântuitoare, deoarece lumineaza mintea, linisteste inima, ard pacatele, biciuiesc si izgonesc pe draci. Cu numele lui Iisus, biciuieste vrajmasii caci nu este arma mai puternica în cer si pe pamânt. Duminica si în sarbatori lasa lucrul si du-te la biserica spre a înalta lui Dumnezeu rugaciuni de lauda, de cerere si de multumire, pazindu-te sa nu necinstesti aceste zile prin fapte netrebnice. Acasa sa nu te lenevesti ci în fata icoanei cu candela aprinsa roaga-te lui Dumnezeu cu smerenie si credinta, dimineata si seara, înainte si dupa masa, la începutul si la sfârsitul lucrului.

Orice lucru sa-l începi cu binecuvântarea lui Dumnezeu si sa-l termini multumind lui. Sfintei cruci a lui Hristos închina-te cu smerenie cu credinta si dragoste pentru ca pe ea rastignindu-se Domnul a savârsit mântuirea a toata lumea. Icoanei Mântuitorului Hristos, Icoanei Preacuratei Lui Maici si Icoanelor sfintilor lui, da-le cinstea cuvenita cu tot respectul si privind la dânsele înalta-te cu mintea si cu simtirile catre aceiea pe care ele îi închipuiesc.

Cinsteste pe Preacurata, Preaslavita si pururea fecioara Maria – Maica Domnului nostru Iisus Hristos – si pe toti sfintii si urmând pilda vietii lor, slaveste pe Dumnezeu prin fapte bune ca si El sa te slaveasca pe tine împreuna cu sfintii Lui.

Respecta nunta ca o legatura sfânta si în canicie du o viata cinstita, curata plina de iubire si credinciosie. Fereste-te de avort prin care poti ucide un suflet care prin a sa traire (viata) ti-ar putea mântui tot neamul.

Creste copiii în dragoste de Dumnezeu si-i pregateste pe ei pentru a mosteni fericirea cea vesnica, ca vei raspunde de ei la Înfricosata Judecata.

Iubeste si cinsteste pe parintii tai ca-ti va fi tie bine in viata si vei trai ani multi pe pamânt.
Tine cele 4 posturi din an si zilele de miercuri si vineri cu exceptia celor de harti prevazute în calendar. Dimineata pe nemâncate ia SF. Anafora, Aghiazma si unge-te cu Ulei Sfintit prin care primim binecuvantarea lui Dumnezeu si harul Preasfântului Duh.
Spovedeste-te si multumeste-I Lui Dumnezeu ca te cerceteaza. Dumnezeu bate adeseori trupul ca sa mântuiasca sufletul. Straduieste-te sa ai un pomelnic permanent cu vii si morti, la cel putin o biserica sau manastire. Rugaciunile înaltate la cer pentru cei ce au adormit în credinta, sunt folositoare, desi ei nu sunt cu tine, sunt vii inaintea Lui Dumnezeu.


Cel putin o data pe an sa faci sfestanie în casa si în fiecare luna stropeste cu aghiazma casa si gospodaria. Când esti bolnav cheama preotii Biserici pentru Sfântul Maslu.

Fugi de lux, desfrânare, bautura, lene -- mama tuturor relelor. La lucru strain nu întinde mâna. Fereste-te de citirea cartilor eretice si de a purta discutii cu sectantii. Vorbele rele strica obiceiurile bune.

Sa te împotrivesti cu toata taria marilor pacate ce bântuie lumea; necredinta, vrajitoria, desfrânarea, avortul, sinuciderea treptata prin droguri, tutun, alcool, cafea si sa te straduiesti sa-ti sfintesti viata. Departeaza-te de la nedreptate si nedreptatea se va departa de la tine. Nimanui nu-i dori raul, iar binele ce ti s-a facut nu-l uita.

Fii cu toata lumea în pace. Ura aduce cearta iar dragostea acopera toate cusururile. Aratând zilnic lui Dumnezeu cainta pentru pacatele tale marturiseste-le înaintea preotului duhovnic si cu binecuvântarea lui macar în cele patru posturi din an, sa te învrednicesti de marea fericire a te împartasi cu Preacuratul – Preasfântul Trup si Sânge al Mântuitorului Hristos spre iertarea pacatelor si viata vesnica.

Zilnic împodobeste-ti sufletul cu fapte bune crestinesti: smerenie, bunatate, blândete, milostenie, dragoste… ce apropie pe om de chipul si asemanarea lui Dumnezeu, adica nemuritor cu sufletul si plin de dragoste fata de aproapele. Milostenia data saracului o dai lui Dumnezeu o ia în cer. Fericit esti daca vei cunoaste pe Hristos sub hainele saracului si glasul ca glasul lui Hristos. Nu uita judecata va fi fara mila celui ce nu are mila.

Hotaraste-te sa nu mai necinstesti pe Dumnezeu cu fapte netrebnice, caci nu stii când vei fi chemat la Înfricosata Judecata pentru pacatele savârsite, cauta sa-l îmblânzesti prin milostenie, postiri, rugaciuni si alte nevointe trupesti si nu uita ca adevarata pocainta este parasirea pacatului. De voiti sa va mântuiti, dragoste catre voi sa aveti si de milostenie sa aveti grija.

Împlineste canonul dat de duhovnic la spovedanie.
Dumnezeu a fagaduit iertare pacatosilor care se pocaiesc, dar nu în ziua de mâine.

Dumnezeu ne-a dat timp pentru mântuire si nu pentru a pierde viata în pacate. Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri mâine.

Crede ca Domnul nostru Iisus Hristos care s-a înaltat la cer va veni sa judece vii si mortii si va rasplati fiecaruia dupa faptele sale, dupa care va începe pentru unii o viata fericita, vesnica, iar pentru altii chinuri vesnice.

Home | Istoric | Despre noi | O zi din viata | Cuvinte Mântuitoare | Evenimente | Galerie Foto-Video | Contact | Harta site


Submeniu:


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal